kerek-meretek-kerekparguru

Amikor kerékpárt akarunk vásárolni magunknak és elkezdjük nézegetni az üzletek, vagy a  kerékpár webáruházak kínálatát, akkor láthatjuk, hogy a különböző kerékpár típusokat többféle kerékmérettel kínálják a gyártók. Laikusként nem könnyű eligazodni ezek között.

Miért van ennyi méret? Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya?

Kinek jó a 26-os és a 29-es? Egyáltalán mi értelme van ennek a sok méretnek?

A felnőttek számára gyártott kerékpárok jellemzően 26, 27.5, 28 és 29-es kerék méretekkel kaphatók.

A kerék mérete erősen befolyásolja a bringa menettulajdonságait, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen kerékmérettel vásároljuk meg a kívánt kétkerekűt.

Ráadásul egy kisebb termetű kerékpárosnak nem lesz igazán élvezetes egy 29-es kerekű MTB használata.

Szinte minden méretnek van előnye és hátrányai is. A nagyobb kerékkel rendelkező MTB könnyebben veszi az akadályokat és lendületesebben gurul, ellenben nehezebb vele gyorsítani és a súlya picivel nagyobb.De egy átlag felhasználó szempontjából ez nem érezhető.

Városi kerékpár

Városi kerékpárt jellemzően 26”-os és a 28”-as kerekekkel vásárolhatunk. A gyártók a kerékpár vázát is az adott kerékmérethez igazítják, ezért a felhasználó testi adottságaihoz ajánlják a különböző méreteket.

A városi kerékpár a kényelemről és a praktikusságról szól, ezért nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. Általában azt vehetjük alapnak, hogy 160 cm testmagasság alatt a 26-os kerekű városi bringa ajánlott. 160 cm felett pedig inkább 28-ast válasszunk, de ha 26″ kerékpárhoz vagyunk szokva akkor nyugodtan válasszuk azt.

MTB kerékpár

A mountain bike-ok között aztán igazán nem egyszerű eligazodni, mert itt három kerékmérettel is találkozhatunk. Eleinte 26-os kerekekkel gyártották ezeket a bringákat, de aztán felmerült az igény egy olyan kerékpárra, amit a terepakadályok kevésbé akadályoznak a haladásban. Ekkor született a 29-es kerékméretű mountain bike, ami szépen teret hódított magának, de nem tudta teljesen kiszorítani a 26-os méretet.

A 26 colos kerekekkel szerelt mountik kezdenek kicsit kikopni a kínálatból. Karbon vázzal szinte már nem is szerelik, csak acél vagy alumínium vázzal kaphatunk ilyen bringát. A magasabb árkategóriákban már szinte alig találni, pedig egy alacsonyabb termetű bringásnak nagyon jó választás lehet.

A 29-es kerekekkel szerelt mtb gumija nagyobb felületen érintkezik a talajjal, ezért jobb tapadást biztosít  kerékpárnak. (Ezt a hegyi túráknál lehet fontos.) Egy magasabb ember szemszögéből nézve kényelmesebb lehet, mivel lendületesebben lehet vele haladni, mint egy 26-os kerekűvel. Hátránya viszont, hogy szinte minden esetben picivel nagyobb a súlya, nehezebben lehet vele kigyorsítani és a szűk fordulókban is nehézkesebb. (Ez csak azoknak jelenthet gondot akik nehéz hegyi terepeken kerékpároznak sűrű erdőkben.)

Egy 29-es kerekű mountain bike kerékpárra felülve, a nagy kerekek miatt szinte azt érezhetjük, hogy nem a kerekek fölött, hanem azok között ülünk. Aki hozzászokott már egy 26-os mountihoz, annak eleinte egy kicsit fura lesz, de viszonylag könnyen megszokható. Elsősorban terepen történő nagyobb távolságok leküzdésére, emelkedők megmászására ajánlott.

A nagyobb kerekek miatt a legtöbb gyártó 170 cm testmagasság felett ajánlja az ilyen kerékmérettel rendelkező járműveit.

A 26 és a 29-es kerékméretek előnyeit igyekszik ötvözni a 27.5 méret. Szinte alig nagyobb a 26-osnál és mégis más érzés vele tekerni.

27.5 kerék súlyra alig nehezebb a 26-os keréknél és közel hasonló menettulajdonságokkal rendelkezik. Tapadásban jobb a 26-osnál mert nagyobb felületen érintkezik a talajjal. Gyakorlati tapasztalat alapján egy kicsivel nagyobb tömeg mellett jobb kanyarstabilitást kapunk a 27.5 kerékkel, mint a 26-ossal.

Mint a legtöbb dologban, úgy az mtb kerékméret választásnál is a 27.5 jelentheti a középutat. A gyártók megpróbálták ezzel a mérettel kiküszöbölni a kisebb 26-os és a nagyobb 29-es kerékméretek hátrányait.

A megfelelő kerékméretű bringa kiválasztásában mindig vegyük figyelembe a testi adottságainkat és a felhasználási céljainkat. Amennyiben ezután is vannak kétségeink a választással kapcsolatban, akkor keressünk fel egy kerékpárüzletet és kérjük az ott dolgozó szakértők segítségét.

Amennyiben bármilyen kérdésed lenne, vagy nem tudod számodra melyik a megfelelő kerékméretű kerékpár, keress minket bátra és segítünk.