Az 5 legjobb MTB 200 ezer alatt

A listát a kerékpárguru csapata állította össze.

Az utóbbi évtizedek eladási statisztikái alapján a mountain bike (MTB) kerékpárok a legnépszerűbbek a hazai piacon.

Népszerűségüket talán sokoldalú használhatóságuknak és strapabíróságuknak köszönhetik. Óriási kínálatból válogathat, aki ilyen bringát szeretne magának. A legolcsóbb darabokat akár a nagyáruházak kínálatában is megtalálhatjuk, de egy komolyabb bringáért inkább menjünk szakáruházba, ahol a megfelelő méret kiválasztása mellett még több igen fontos dologban is segítséget kaphatunk.

Aki egy kicsit komolyabb járművet szeretne, de nem akar versenyezni, annak a 150-200 ezer forint közötti árkategóriában érdemes körülnéznie.

Ennyi pénzért már igazán jól felszerelt, tartós és igényes MTB kerékpárt választhatunk magunknak.

Nézzünk meg néhány olyan bringát ezek közül, amiket a legtöbb kerékpár webshopban megtalálunk.

CUBE AIM Pro 2019

Ezt a kerékpárt fekete alapon sárga és kék alapon narancs színezéssel kínálja a neves német gyártó. A könnyített 6061-es alumínium vázra épített kétkerekű 27,5-es kerekei Tekto márkájú, hidraulikus tárcsafékekkel vannak szerelve. A 160 mm átmérőjű féktárcsák ezzel a hidraulikus rendszerrel elegendő fékerőt biztosítanak egy átlagos hobby célú felhasználáshoz.

cube-aim-pro-2019

Az SR Suntour első villa 100 mm hosszan tud mozogni, természetesen zárható és elegendő kényelmet biztosít a földutakon is.

A kerékpár mindkét váltója a Shimano-tól érkezett. A japán gyártó középkategóriás váltói, amelyek abszolút könnyen és precízen dolgoznak. Az első 3 fokozatú FD-TY700-TS6, a hátsó pedig a 8 fokozatú RD-M360-SGS. A váltókarok mellett egy kis mechanikus kijelzőt mutatja, hogy melyik váltó hányas fokozatban van. A váltók bowdenei a vázban lettek elvezetve.

cube-aim-pro-kek-2019

A Cube AIM Pro hajtókarja és hátsó fogaskoszorúja is Shimano. A hajtókar 170 mm-es, 42, 34 és 24 fogú lánctányérokkal. A hátsó kazetta 12-32 fogszámú lánckerekekkel van szerelve. Nem a csúcsmodellek, de hobby szintre teljesen jó és tartós alkatrészek.

A bringa kerekei a Cube gyári, duplafalú, tárcsafékes alumínium felnijei, amikre Swable Smart Sam, Active 2.1 gumik vannak szerelve. A felnik átlagos használatra teljesen alkalmasak. A gumival kapcsolatban, azonban már vannak kételyeim.

Aszfalton is használható, nem túl hangos, de igazán a terepen érzi jól magát, ahol viszont a defekttűrő képessége hagy némi kívánnivalót maga után. Hosszabb túrára indulásnál vigyünk magunkkal defektjavítót vagy inkább gondoskodjunk előre a defektvédelemről.

A CUBE AIM Pro egy igazán kényelmes és sokoldalúan használható mountain bike.

A 14.4 kg-os súlya nem vészes egy ilyen kategóriájú kerékpárnál. Az aszfaltozott utakról letérve az erdei ösvényeken is egész jól megállja a helyét.

Baddog Chinook Limited 29

A Baddog Chinook egy hazai gyártású mountain bike. Bár a Baddog márkanév még nem túl ismert a hazai piacon, de a tószegi gyár már 2001 óta gyárt kerékpárokat, többek között a Haibike, Ghost és Hercules bringák is itt készülnek. A kerékpár váza 6061-es alumíniumból készült és vízbázisú festékkel van fényezve.

Gyári teszten mutatták be a fényezés strapabíróságát, a vázat kalapáccsal ütve be tudjuk horpasztani, de a festés így sem sérül meg. A Suntour XC első villa 100 mm hosszú rugóútjával igyekszik csillapítani a talaj egyenetlenségeit. Sajnos nem blokkolható, de egy átlagos felhasználónak ez talán nem okoz problémát. A Limited változat a 29-es kerekeire a Shimano hidraulikus tárcsafékei lettek szerelve, 160 mm-es tárcsákkal.

baddog-limited-zold

 

A Chinook három színben kapható fekete alapon kék, fekete alapon zöld és fekete alapon piros színezéssel. A fék és a váltók bowdenezése a vázon kívül fut.

baddog-limited-piros

A bringa váltói a Shimano középkategóriás rendszerei. Az első egy háromfokozatú FDM-190, könnyen, viszonylag pontosan vált, de terhelés alatt egy kicsit recseg. A hátsó egy nyolcfokozatú Alivio M430, ami jól használható. A Shimano SLM-310 váltókarok megfelelően használhatók ezekkel a váltókkal. Működés közben kicsit hangosan kattannak és a mechanikus sebességfokozat jelzőjük néha egy picit pontatlannak tűnik.

A Baddog Chinook Limited 29-es Rigida X-Star erősített duplafalú felnijei nehezebb terepen is biztosan helytállnak.

A felnikre szerelt Rubena Ocelot V85 gumik egész jól használhatók a terepen. Vizes felületen nem a legstabilabbak és a defekt védelmük sem kimagasló. Amennyiben hosszabb útra indulunk vele, akkor mindenképpen javasolt  a defektgátló folyadék használatát.

A Baddog Chinook Limited 29 egy igazán jó ár-érték arányú mountain bike. Átlagos hétköznapi felhasználás mellett kimerészkedhetünk vele a könnyedebb erdei utakra is.  

Kellys Spider 50

A Szlovákiában gyártott Kellys Spider 50 váza szintén 6061-es alumíniumból készült. Az SR Suntour XCM 100 mm-es első villája Speed-lockout-tal van felszerelve. A kerékpár fekete alapon kék és fekete alapon narancs színezéssel vásárolható meg.

kellys-spider-50

A kerekek Shimano M315 hidraulikus tárcsafékekkel vannak felszerelve. Ezek a fékek a 160 mm-es tárcsákkal kellő hatékonysággal tudják lassítani a kerékpárt. A fékek vezetékei és a váltók bowdenezése a vázon kívül lett elvezetve.

A Kellys Spider 50 első váltója egy háromfokozatú Shimano Altus M2000. Ez már a minőségben a Shimano alsóbb szintjeiről származik. Ettől függetlenül azért megbízhatóan teszi a dolgát.

A hátsó Shimano Acera M3000 9 fokozatú, és egy szinttel feljebb van a gyártó polcain, mint az Altus. Megbízható és viszonylag pontosan kapcsolja a fokozatokat. A fékkarokkal egybeépített váltókarok is a Shimano termékei, mechanikus kijelzőn mutatják a váltók aktuális fokozat állását.

Az ugyancsak Shimano gyártmányú hajtómű fogaskerekei 40, 30 és 22 fogúak, a hajtókarok 170 mm hosszúságúak. A hátsó kazettás fogaskoszorú 11-34 fogú lánckerekeket tartalmaz.

A kerékpár gyári KLS Draft Disc duplafalú, alumínium felnijei abszolút megfelelnek ebben a kategóriában, de azért nehéz terepen használva nem lehetetlen kihívás egy nyolcast összehozni.

A Schwable Rapid Rob gumik jól használhatók terepen, a defekt védelmük átlagosnak mondható. Aszfalton viszont elég hangosak, és gyorsan kopnak.

A Kellys Spider 50 árával már a 200 ezres határ közelében mozog, de megéri az árát, mert jó minőségű, könnyen kezelhető és jól használható mountain bike-ot kapunk a pénzünkért.

Scott Aspect 950 29

A svájci kerékpárgyár Aspect mountiját – fekete alapon arany színezéssel és világoskék alapon piros színnel kínálják.

A bringa jól néz ki és hozza a Scott-tól elvárható színvonalat.

A váz anyaga itt is 6061-es alumínium. A váltók bowdenezése a vázban lett elvezetve, a hátsó fék vezetéke a vázon kívül megy.

A kerékpár  kerekeit Tekto HDM 275 hidraulikus tárcsafékek lassítják. A 160 mm-es féktárcsákkal a fékerő viszonylag jól szabályozható, azonban ezek a fékek elég érzékenyek a szennyeződésekre, ha nedvességet kapnak, akkor fékezéskor dalra fakadnak.

scott-aspect-950-fekete-bronz

A bringa Suntour XCT30-HLO első villája 100 mm-es úton mozog és emelkedőre érkezve akár zárható is.

A hajtáslánc minden elme a Shimano-tól származik. Az FC-TY701 hajtókar nem a legmerevebb, de teljesen jól használható. A 3 fokozatú FC-TY700-as első váltó terhelés alatt egy kicsit nehezen vált a 42X34X24 számú lánckerekek között. A hátsó 8 sebességes Altus RDM2000-es váltó jól dolgozik. A hátsó kazetta 11-34 számú lánckerekekkel van szerelve.

scott-aspect-950-kekA kerékpár dupla falú Syncros X-20 felnijei elég erősek, hogy megbízhatóan teljesítsenek ebben a kategóriában. A Kenda Slant 6 2.35 gumi igen robosztus és jól használható kavicsos, homokos és füves terepen is.  

A Sccott Aspect 950 annak ellenére, hogy egy belépő szintű mountain bike, hobby szinten nagyon jól használható. Felszereltségével hozza a kategória átlagát.

Könnyen kezelhető az erdei ösvényeken és elegendő kényelmet nyújt a használója részére.

Kross Level 2.0 29

A Kross kerékpárokat Lengyelországban gyártják. A Level 2.0 grafit alapon piros és fekete alapon kék színezéssel kapható. A dekoráció színei a mounti kerekein is visszaköszönnek.

A fényképek nem adják vissza rendesen a bringa megjelenését. A grafit/piros színezés élőben megdöbbentően jól néz ki.

kross-level_2_0

A váz itt is könnyített alumínium és ez a mountain bike is Suntour villával van szerelve, bár itt már az SR Suntour XCM RL villa lett beépítve, ami kormányról zárható.

A Kross Level 2.0 29-es kerekei Shimano BR-M315 hidraulikus tárcsafékekkel vannak felszerelve. Az XL vázméretnél 180mm-es tárcsákkal, a kisebb vázakhoz viszont „csak” 160mm-es féktárcsák vannak. A fékerő jól adagolható, de erős fékezéshez rendesen meg kell húzni a fékkarokat.

A bringa hajtáslánca és váltói is a japán Shimano gyár termékei. A Tourney FC-TY301 első hatómű 42X34X24 lánctányérokkal van szerelve. A Tourney FD-TY700 első átdobó terhelés alatt egy kicsit nehézkesen teszi a dolgát. A hátsó 8 fokozatú Acera váltó megbízható és viszonylag pontos. A hátsó Acera kazetta 8 lánckereke 11 és 34 fogszámú fokozatok között van felosztva. A váltók bowdenezése a vázban van elhelyezve.

A gyártó saját Kross Disc alumínium felnijei természetesen dupla falúak és elég erősek az átlagos felhasználáshoz. A felnikre szerelt Schwable Smart Sam 2.1-es gumi teljesen átlagos és még aszfalton használva sem kibírhatatlan. A defektvédelem itt sem túl kimagasló.

Végeredmény

Az 5 kerékpár szinte teljesen hasonló színvonalat képvisel, hiszen ezért is lettek ebbe az összehasonlításba beválogatva. Árban van köztük néhány ezer forint különbség, ami nem minden esetben tükrözi a felszereltség minőségét. Mind az öt kerékpár Shimano váltokkal van szerelve, igaz ezek nem a gyár csúcs termékei, de a Shimano-nál az alsóbb kategóriás váltók is hosszú évekig megbízhatóan és jól üzemelnek.

Alapvetően mindegyik bőven hozza az elvárható minőséget.

A választás nem könnyű, akinek nem fontos az első teleszkóp blokkolása az választhatja a hazai gyártású Baddog-ot.

Komoly érv lehet még, ha valamelyik kerékpár akcióban van akkor, előfordulhat akár néhány tizezer forintos engedmény is, ami sokat segíthet a döntésben.Na és persze a kuponokat is nézzétek meg mindíg amik a kerékpárhoz járnak.

Bármelyik mountit is választjuk nem hozunk rossz döntést.

Mindegyik rendben van és elég hasonló minőséget, valamint színvonalat képviselnek.

Végül egy kis táblázat a legfőbb tulajdonságokról.

Cube AIM PRO Baddog Limited Kellys Spider 50 Scott Aspect 950 Kross Level 2.0
Váz anyaga 6061 alumínium 6061 alumínium 6061 alumínium 6061 alumínium 6061 alumínium
Első villa Suntour XCT 100mm Suntour XCT 100mm Suntour XCM 100mm Suntour XCT 30 100mm Suntour XCM 100mm
Első váltó Shimano FD-TY700 Shimano FD-M190 Shimano Altus M2000 Shimano FD-TY700 Shimano FD-TY700
Hátsó váltó Shimano RD-TX800 Shimano Alivio M430 Shimano Acera M3000 Shimano Altus M2000 Shimano Acera RD-M360
Váltókarok Shimano SL-M310 Shimano SL-M310 Shimano ST-EF505 Shimano ST-EF505 Shimano SL-M310
Fokozatok 3 x 8 3 x 8 3 x 8 3 x 8 3 x 8
Fékek Tekto HD-M285 160 mm Shimano M315 160mm Shimano M315 160mm Shimano M315 160mm Shimano M315 160mm
Gumik Schwable Smart Sam 2.1 Rubena Ocelot V80 Schwable Rapid Rob 2.25 Kenda Slant 2.35 Schwable Smart Sam 2.1
Súly 14.4 kg 15.5 kg 14.4 kg 14.3 kg 14 kg