elektromos-kerekpar-KRESZ-szabalyok

Elektromos kerékpár KRESZ szabályok

Milyen járműnek minősül az elektromos kerékpár? Megbüntethet a rendőr, ha jogosítvány nélkül vezetek elektromos kerékpárt? Mik az elektromos kerékpár KRESZ szabályok? Olvasd el ezt a bejegyzést, amiből minden lényeges információt megismersz, amit az elektromos kerékpár használatának szabályairól tudni akarsz!

Az elektromos kerékpárok előnye, hogy kevesebb erővel tudsz velük gyorsabban közlekedni. A gyorsabb közlekedés, a nagyobb sebesség bizonyos esetekben megváltoztatja a kerékpárra vonatkozó szabályokat. Pontosabban, a szabályok a régiek maradnak, de mások vonatkozhatnak rád. Miből tudod ezt eldönteni? Ehhez meg kell vizsgálnunk az elektromos kerékpár definícióját!

Mi az az elektromos kerékpár?

Az elektromos kerékpárok és más elektromos hajtású, kétkerekű járművek egyre jobban terjednek. Elektromos roller, scooter és más, emberi erő nélkül hajtott eszközök, amelyeket elektromos motor hajt.

A hatályos KRESZ alapján a „a kerékpár egy olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. Az ezt követő járműkategóriára, a segédmotor-kerékpárokra vonatkozó előírásokban az áll: hengerűrtartalma szikragyújtású motor esetén legfeljebb 50 cm3, vagy a legnagyobb hasznos teljesítménye belsőégésű motor esetében legfeljebb 4 kW, a legnagyobb névleges teljesítménye elektromos motor esetén szintén legfeljebb 4 kW. A szabályozás alól kivétel az a pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpár, amely külső, folyamatos 0,25 kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/óra sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását. „ – írja a duol.hu.

A kulcsszó a rásegítést jelenti, ami azt jelenti, hogy az elektromos motor nem helyettesítheti a hajtást, hanem kiegészítheti. Amikor a pedálózást abbahagyjuk, akkor a teljesítményleadásnak csökkennie kell. Az ilyen, pedálrásegítássel működő jármű kerékpárnak minősül és ugyanazok a KRESZ szabályok vonatkoznak rá, mint a normál kerékpárra. 

Elektromos kerékpár KRESZ szabályok és a kerékpár „tuning”

Lehet kapni a normál hajtású kerékpárokhoz olyan átalakító készleteket, amelyek kisebb bütykölés után elektromos pedálrásegítésként üzemelnek. Az ilyen készletek nagyrészt a következő alkatrészekből állnak:

  • egy hub motoros első kerék
  • „gázkar”
  • vezérlő elektronika
  • akkumulátorok
  • Az összekötéshez szükséges kábelek

Az ilyen típusú „házi” átalakítás azonban engedélyköteles, hiszen változik a hajtásmód. Azonban azt ne felejtsük el, hogy ekkor viszont a hajtásmód változik/bővül, így elvileg átalakítási engedély köteles

Én nem javaslom az utólagos átalakítást, de ha valakinek megvan hozzá a műszaki érdeklődése, akkor saját felelősségre ki lehet próbálni. Ilyen esetben is figyelni kell azonban, hogy a motorteljesítmény nem lehet nagyobb, mint 300 Watt, de inkább 250 Watt. Több helyen kaphatóak akár 500 Wattos elektromos motorok, de ezek felszerelése esetén a biciklink segédmotoros kerékpár besorolást kap…

Válaszd a minőséget és a biztonságot!

Az elektromos kerékpár KRESZ szabályok ugyanazok, mint a normál kerékpárra vonatkozó szabályok. Sajnos szoktak azzal trükközni, hogy erősebb motort építenek UTÓLAG a normál hajtású biciklire, mint az engedélyezett. A törvényi szabályozás ugyanis nem köti ki a teljesítmény előzetes igazolását ezekben az esetekben. Ez balesetveszélyes, hiszen a kerékpár még a motoroknál is instabilabb jármű. Balesetek esetén pedig, ha bevizsgálják a motor teljesítményét (be fogják vizsgálni, ebben biztos lehetsz), akkor könnyen kiderül a turpisság és a vége egy sokkal nagyobb büntetés lehet.

Mi éppen ezért a biztonságos, már gyárilag elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárt javasoljuk. Ezek a kerékpárok be vannak vizsgálva, megfelelnek a hatályos törvényi szabályozásnak és ami talán a legfontosabb: Garancia van a működésükre.

Ha kerékpár vásárlás előtt állsz és elektromos kerékpárra van szükséged, nézz be hozzánk!

Ha segítségre van szükséged, a weboldalon található elérhetőségeinken tapasztalt szakembereink személyre szabott tanácsadással várnak.

elektromos-kerekpar-kresz-szabalyok-biztonsag
A nyugalom és biztonság megfizethetetlenek. – Képek: pexels.com

Leave a Comment