elektromos-kerekpar-vezetoi-engedely

Elektromos kerékpár vezetői engedély

Mi az az elektromos kerékpár vezetői engedély? Képzeld el, ahogy a rendőr megállít biciklizés közben és elkéri a jogosítványod! Mennyire életszerű ez a jelenet? Pedig jobb ha elfogadjuk, ennek a tényét, ugyanis egyes típusú elektromos kerékpárokhoz bizony kell jogosítvány. Informálni kell magunkat vásárlás előtt, hogy az adott típushoz kell – e jogosítvány, mert ha kell, akkor már a segédmotorra vonatkozó KRESZ szabályokat kell betartani.

elektromos-kerekpar-vezetoi-engedely-kerekparguru

Elektromos kerékpár vezetői engedély nélkül

Hogy jobban megértsük ezt a cikket, elsőnek tisztázzuk le, hogy a KRESZ előírásai értelmében a kerékpár egy olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.

Elektromos kerékpár esetében főként a kerékpározást rásegítő elektromos motor teljesítménye alapján dől el, hogy kell – e hozzá jogosítvány vagy sem. Ha az elektromos kerékpár motorjának leadott teljesítménye nem több mint 300 Watt, és a motor 25km/h sebességnél lekapcsol, akkor nem kell vezetői engedély. Ebben az esetben a kerékpáros KRESZ szabályok vonatkoznak az elektromos kerékpárra.

Szerencsére az itthon kapható elektromos kerékpárok többsége nem haladja meg ezt, de azért jobb ellenőrizni, hisz kapható házi és kereskedelmi forgalomban nagyobb teljesítménnyel is.

Elektromos kerékpár vezetői engedély használatával

Ha a teljesítmény 300 Watt felett van,  és/vagy a kerékpár elektromos rásegítése 25 km/h sebesség felett is működik, akkor segédmotoros kerékpárnak minősül. Azaz ebben az esetben szükséged lesz jogosítványra, bukósisakra és kötelező biztosításra. Tudni kell, hogy ilyenkor teljesen más KRESZ szabályok vonatkoznak rá, a kerékpárhoz képest.

300 Watt és 25km/h feletti elektromos kerékpárhoz nem kell speciális jogosítvány és nem igényel külön vizsgát. Hajtásához elég a segédmotor vagy személygépkocsi jogosítvány.

KerékpárGuru tipp: ezek a jogszabályok Magyarországra vonatkoznak, ezért ha más országba szeretnéd használni az elektromos kerékpárt, akkor javaslom informáld magad a helyi jogszabályokkal kapcsolatban, ugyanis eltérőek lehetnek.

Jó tudni:

  • Jelenleg első ránézésre sok esetben nem lehet megállapítani a teljesítményt, hogy el tudd dönteni: az adott elektromos kerékpár jogosítvány kötelező-e vagy sem. Ezért az eladó korrektségére tudsz hagyatkozni.
  • Magyarországon a házi tuningolás jogszabályba ütközik, ezért nem érdemes vele próbálkozni. Ezen felül a BOSCH és SHIMANO elektromos motor  hivatalos szervizeseként elmondhatom, hogy sok technikai hátrány és veszélyt is magával hordoz a tuningolás.

Leave a Comment