gyalog-es-kerekparut

Gyalog és kerékpárút

A Gyalog- és kerékpárút egy olyan útszakasz, ahol  a gyalogos, a kerekes székes és a kerékpáros egyaránt közlekedhet. A gyalog és kerékpárút együttesen alkalmazva nagyon gyakori azokon a helyeken, ahol nincs elég szabad terület két egymástól elkülönült sávra. Kinek van elsőbbsége és kinek kell jobban oda figyelnie?

Gyalog és kerékpárút jelző táblák

A jelzőtábla kék színű, kör alakú. Belsejében egy gyalogos felnőtt és gyerek látható kézen fogva, és egy kerékpár. Két változat létezik belőle:                                                                                                                               

  1. A gyalogosok alatt van egy kerékpár és nincs elválasztó vonal közöttük. Ebben az esetben az úton belül nincs kikötés, hogy hol mehet a gyalogos és hol közlekedhet a kerékpáros.
  2. A gyalogosok mellet jobbra van egy kerékpár melyet vonal választ el egymástól. Ebben az esetben az úton belül fel van osztva, hogy hol közlekedhet a gyalogos és a kerékpáros. Tehát ha a  gyalogos és a kerékpáros forgalmat burkolati jel választja el, akkor a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak azon részén közlekedhetnek, amit kijelöltek számukra.

A gyalog és kerékpárút végét átlósan áthúzott piros csík jelöli.

gyalog-es-kerekparutgyalog-es-kerekparut

Gyalog és kerékpárút szabályai

A legfontosabb tudnivaló, hogy kötelező a használata, ha ilyen tábla van jelen. Ilyen helyeken nem közlekedhetsz az úttesten kerékpárral.    A gyalog és kerékpárút használatakor kinek van elsőbbsége? Erre a KRESZ két “róka fogta csuka” pontot fogalmaz meg:

  • “A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.”
  • “A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.”

Ezen igazodjon ki az egyszerű kerékpáros. Ez azt jelenti, hogy kölcsönösen oda kell figyelni egymás biztonságára és egyik félnek sincs elsőbbsége. Kerékpárosként ügyelj a gyalogosokra, gyalogosként a kerékpárosra. A gyerekek néha teljesen kiszámíthatatlanok, könnyen irányt váltanak, ezért fokozottan kell figyelned rájuk kerékpárosként. Olyan sebességgel haladj, amiben még hirtelen és balesetmentesen is le tudsz fékezni.

Amikor elválasztó vonallal kettéosztják az utat, akkor kerékpárosként ne kacsázz át a gyalogosok térfelére, mert tilos. A gyalogosokra ugyanez a szabály vonatkozik.

Te is imádsz kerékpárral közlekedni és fontosnak tartod a szabályok ismeretét? Szereted, ha a legjobb minőségű felszerelésed van? Nézz szét a KerékpárGuru kerékpár webshop oldalunkon, ahol több ezer kerékpáros kiegészítő közül válogathatsz. Kerékpárosoktól kerékpárosoknak!

– Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Képek forrása: jarokelo.hu; pexels.com

Leave a Comment