Gyerek bicikli 3 éves kortól

Ha biztosra akarunk menni a jó bicikli méret kiválasztásában, akkor inkább a gyerek magasságát vegyük alapul, mintsem az életkorát.

Bár az 1995-óta eltöltött kerékpáros kereskedelmi tapasztalatommal kijelenthetem, hogy 2-3 évesnek 95%-ba 12” (coll) biciklit vettek, főleg ha ez volt az első biciklije. Viszont egy gyerek bicikli 3 éves kortól már valószínűséggel nagyobb méret lesz a kényelmesebb?

A 12” vagy 12-es jelölés a bicikli nagyságára és méretére utal. Egy 12” gyerek biciklit 75-95 cm magasságú gyereknek jó.

Mi történik ha túl nagy a gyerek bicikli 3 éves korhoz képest ?

A szülők pénzmegtakarítás szempontból szokták venni a kelleténél nagyobb biciklit (érthető módon, hisz hamar kinövi a gyerek) mondván majd úgy is “belenő”. Ha picivel nagyobb a kerékpár a kelleténél az még bele férhet, de ha jóval nagyobb, akkor már nem fogja tudni biztonságosan kezelni. A pedálok lenyomásához is nagyobb erő kell, így nehéz lesz a hajtás és elmaradhat a sikerélmény.

Ráadásul jóval nagyobb biciklinek nagyobb a súlya. Ha túl nagy biciklit veszünk a gyerek méretéhez képest a súly többlet is problémát fog okozni, hisz egy súlyosabbal nehezebben birkózik meg.

3 éves gyereknek mekkora bicikli kell ? Mi a legoptimálisabb ?

Nincs kizárva, hogy 3,5 éves korban ha magasabb növésű a gyerek, akkor már jó lesz egy 14” bicikli. Mivel a 14” gyerek bicikli nagyon ritka, elég drága és hamarabb kinövik, ezért nagyon kevesen veszik meg. Bicikli 3 évesnek akkor jó, ha a pedálokat kényelmesen eléri a gyerek.

Tehát a legoptimálisabb az, ha a gyerek már minimum kb. 97 -100 cm magas, akkor már  inkább helyette vegyünk egy ne túl magas vázas 16” gyerek biciklit, amit tovább használhat majd. Ha a gyerek inkább a 75 cm magassághoz van közel, akkor 12” bicikli  kell.

Leave a Comment