Bicikliző gyermek

Gyerek kerékpár helyes testtartás és a kormány összefüggése

Jelen témánkban a helyes tartást szeretném kiemelni, mert ez lesz az alapja a kerékpár választásnak.

Lehet, hogy a váz még kicsit magas a gyerkőcnek, és nem ér le teli talppal a lába teljesen a talajra a nyeregben ülve, ez azonban nem jelenti azt hogy a kerékpár nem megfelelő méretben.

Fontosabb az átlépési magassága, hogy ha leszáll a kerékpárról, sehol ne üsse meg magát.

Minél egyenesebb legyen a dereka tekerés közben, és ne kelljen előre hajolnia a kormányra.

 

Sok gyártó kisebb hajlítású, szinte mountain bike kormányokkal szereli a gyerek kerékpárokat.

Ez sajnos nem támogatja a gyerek fejlődését, nem tesz jót a fejlődő szervezetnek, ideértve a csontokat, az ízületeket, az egyensúly érzéket. Ha a gyerek a nyeregben előre dől, a karjaira nehezedik a súly nagy része, emiatt a csukló, a könyök és a vállak nagyobb terhelésnek lesznek kitéve.

Tehát a gyerek hamarabb elfárad, nehezebben tesz meg távokat, és lehet, hogy nem lesz a kedvenc időtöltése a kerékpározás. Így mindig törekedjünk a minél jobb testtartásra.

Ha minden szempontnak megfelel a bringa, csak épp mondjuk nagyon előre kell hajolni a gyereknek, nincs semmi probléma. Egy kormány csere megoldja ezt a gondot!

Válasszunk ki egy nagyobb hajtású, magasabb kormányt. A legalkalmasabb a gyerek BMX-nél használt kormány erre a célra, mert ha a gyerek még kisebb, vagy rövidebb a karja, ez a kormány a kormányszár csavarjának meglazításával dönthető a gyerek irányába, és ahogyan növekszik mindig utána lehet állítani, úgymond korrigálni lehet a gyerek és kormány közti távolságot.

Ezzel máris be tudod állítani a helyes testtartást a gyerekednek, hogy szinte bármelyik kerékpár megfelelő legyen ebből a szempontból.

 

Mi mindig partnerek vagyunk az ilyen segítségeket illetően, és a legtöbb esetben egy mérettel felé tudunk lőni az éppen alkalmas kerékpárnak, ami miatt így a gyerek tovább tudja azt a kerékpárt használni, és nem kell évente megterhelni a családi kasszát új kerékpár vásárlással.

Tehát ezzel az egyszerű módszerrel, ami elsőre lehet költségesnek tűnik, ugyanis ha kormányt cseréltetsz a kerékpáron, az hozhat magával több apró változtatást, például a bowdenek a nagyobb kormányhoz már nem elég hosszúak, másfajta kormánybefogóra van szükség, és lehetnek még egyéb dolgok is, de ez csak pár ezer forintos többletköltség, így is sokat spórolhatsz, mintha évente cserélnéd a gyerek kerékpárját.

Igaz ez nem minden esetben oldja meg az összes problémát, de ez adhat egy plusz nézőpontot a megfelelő kerékpár kiválasztásához, hogy a gyerek kerékpározás közben arra tudjon koncentrálni amire kell, és sok boldog kilométert tegyen meg vele.