ittas-kerekparozas

Ittas kerékpározás

Előfordul, hogy azért mennek kerékpárral valahova, mert kerékpározni lehet ittasan is. Egy kicsit jobban utánajártam a témának, amit ebben a blogbejegyzésben megosztok veled. A KRESZ rendelet bizony NEM tiltja, hogy ittasan kerékpározzunk, de van ennek egy másik oldala is, ami inkább etikai kérdéseket vet fel, hisz a cél, hogy biztonságosan közlekedjünk és ne veszélyeztessük magunk és mások testi épségét.

ittas-kerekparozas

Mennyit ihatsz, hogy ne legyen gond az ittas kerékpározásból ?

A józan ész alapján maximum éppen annyit lehet inni, amivel képesek vagyunk még a biztonságos        közlekedésre és tudjuk kontrollálni a kerékpárunkat és a környezetünket. Nem szabja meg a rendelet, hogy milyen ittasan nem szabad kerékpározni. A rendőrök javaslata, hogy alkoholfogyasztás után ne üljön senki kerékpárra, hanem inkább tolja maga mellett.

KerérpárGuru tipp: Mi azt tanácsoljuk, hogy első a biztonság! Az ittas kerékpározás elkerülése legyen a célod a saját és mások testi épségének védelme érdekében. Ha pedig már ittál, akkor told a biciklit. Ekkor ugyanis gyalogosnak számítasz, amire már nem a kerékpáros KRESZ szabályai vonatkoznak.

ittas-kerekparozas-01

Jár – e büntetés ittas kerékpározásért ?

Az ittas kerékpározás abban az esetben büntetendő, ha a kerékpáros olyan mértékben ittas, hogy nem tud biztonságosan kerékpározni. Tipikusan példa erre, ha nem tud egyenesen biciklizni, vagy nem tudja a karját irányjelzésre emelni stb.

Ha egy  ellenőrzés során megállapítják, hogy a kerékpáros nem képes a biztonságos haladásra, akkor a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményezhet ellene. Ha véletlenül a kerékpáros balesetet okoz, vagy részese egy balesetnek, akkor köteles megfújni a szondát. Abban az esetben, ha az ittas kerékpáros olyan közlekedési balesetet okoz, amelyben más személy súlyosan megsérül, ellene bűntett elkövetése miatt büntetőeljárás indul.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól – A járművezetés személyi feltételei 4§ https://www.beol.hu/  

Leave a Comment