jardan-kerekparozas

Járdán kerékpározás

A KRESZ egyértelműen kimondja, hogy a járdán kerékpározás tilos, viszont az alábbi esetekben engedélyezett:

  • Ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (Pl. rossz minőségű földút, vagy úttorlaszok miatt). Ebben az esetben a járdán maximum 10 km/h sebességgel lehet kerékpározni, de ez alatt semmilyen módon nem akadályozhatod a gyalogosok közlekedését. Egy zsúfolt, forgalmas úttest még nem számít közlekedésre alkalmatlannak.
  • 12 éven aluli gyermek közlekedhet a járdán, de maximum 10km/h sebességgel, hiszen a kerékpározás főútvonalon számukra nem engedélyezett, tehát ezért párhuzamos járdán mehet.
  • Ha a járda egyben ki van nevezve kerékpárútnak is, amiről a következő bekezdésben írok.
jardan-kerekparozas
Gyalog- és kerékpárút jelzése

Járdán biciklizés gyalog – és kerékpárúton

A gyalog- és kerékpárút kivételes helyzetet teremt a biciklisnek. Ezek olyan útvonalak, ahol vagy sárga elválasztósávval kettévágják az utat vagy hely hiányában egyszerűen kijelölik a területet egyszerre gyalogos és kerékpáros forgalom számára.

A KRESZ ezeken a részeken egyértelműen tiltja, hogy a gyalogosok akadályozzák a kerékpárosok haladását. A gyalog- és kerékpárúton a gyalogosnak számítania kell a kerékpáros forgalomra. És mivel kettejük közül ő tud könnyebben megállni és irányt váltani, ezért neki kell odafigyelni, hogy ne akadályozza a kerékpárost.

jardan-kerekparozas
12. éven aluli gyermek kerékpározhat a járdán

Miért tíltja a KRESZ a járdán kerépározást ?

A gyalogosok mozgása sokszor kiszámíthatatlan, hisz bármikor hirtelen irányt válthatnak. A gyerekek mozgásáról nem is beszélve, hisz gondolva egyet, már futnak is jobbra – balra.

Emellett a kapualjakból kihajtó autósokra is kell gondolnunk. Az autós ha ismeri a KRESZ-t, akkor jogosan nem számít  a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre, és ha elé megy, már meg is történt a baleset. A mellékutcák keresztezése miatt szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen fent említett okból.  Fontos, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyen ha nincs “kerékpáros átvezetés felfestve,” akkor csak bicikliről leszállva és tolva lehet átkelni.

Miért közlekednek mégis sokan a járdán kerékpárral?

Egy dolog a KRESZ és egy másik a valóság, ugyanis lépten-nyomon járdán kerékpározó biciklisekbe botlunk. A járdán kerékpározás legfőbb okai, hogy a kerékpárosok jelentős része egyáltalán nem ismeri a KRESZ-t vagy fél azon az úton közlekedni, ahol az autósok és kamionosok is mennek. Véleményem szerint egy kiépített kerékpáros útvonal, megoldás lehet a problémára.

Ha Te is hasznosnak találtad a bejegyzést, akkor oszd meg barátaiddal, kerékpáros ismerőseiddel. Jobb, ha minél többen tisztában vannak a szabályokkal.

Csatlakozz a Kerékpárguru közösségéhez, hogy mindig értesülj a legújabb kerékpáros infókról és érdekességekről!

Forrás: http://www.police.hu/

Leave a Comment