A kerékpárt kötelezően nem csak csengővel lámákkal kell felszerelni, hisz a rendelet kitér arra is, hogy a kerékpárunk kormánya vagy féke miként kell, hogy működjön. A hatályos jogszabályokat alapul véve itt könnyen megértheted, hogy miből áll a kerékpár kötelező felszerelése.

De ha kötelező pl. a lámpa és csengő, akkor miért nem szerelik fel ezeket a gyártók minden esetben az új kerékpárokra? Mert a kerékpár sporteszköznek minősül és mint erre nem kötelező az ilyen felszerelés, viszont a KöHEM már szabályozza ha közúton használjuk.

kerékpár kötelező felszerelése
Kattints a képre és szerezd be az összes kiegészítőt egy helyről!

Kerékpár kötelező felszerelése lista

  1. Csengő

Olyan csengővel kell felszerelni, amely kimondottan csengő hangot ad ki. Ha szeretnél több szólamú dudát is felszerelhetsz, hogy az utadban álló szelfiző párocska idilli romantikázását megtörd, de kell egy csengő is mellé. Tehát a csengő jó barát. Ha zavar a csengő látványa, akkor számodra ajánlom a kisebb, diszkrétebb változatot.

    2. Első és hátsó lámpa

Az első lámpa csak fehér vagy kadmium sárga fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. A hátsó lámpa csak piros fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. A villogó fény is elfogadott elől és hátul.

A lámpákat a kerékpárosra is fel lehet tenni, és nem kötelező a kerékpáron elhelyezni, de javaslom, hogy inkább szereljük a kerékpárra, mert így biztos, hogy látható lesz. A nagyon olcsó villogóknak vizsgáld meg a fényerejét.

     3. Első, hátsó és kerék fényvisszaverő prizma

Olyan fényvisszaverőkkel kell felszerelni, melyek sötétben, tiszta időben 150 méterről láthatóak olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja. Maga a prizma nem világít, csak visszaveri a ráeső fényt. Az alábbi fényvisszaverő prizmák kellenek:

  • 1 db fehér színű előre 
  • 1 vagy 2 db szimmetrikusan elhelyezett piros színű hátra. Háromszög alakú prizma nem megengedett.
  • Az első keréken 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett mindkét oldalról látható borostyánsárga színű küllőprizma kell (a szimmetria és plusz biztonság kedvéért tehetünk hátra is). Küllőprizma helyett vagy mellett megengedett az olyan külső gumi, melynek két oldalán fehér fényvisszaverős reflexcsík fut körbe (A reflexcsík egy pár milliméter széles, foszforeszkáló csík, amely körben fut a gumi oldalán.)

Kerékpár kötelező felszerelése a kormány és fék is. De milyen legyen?

  • A rendelet könnyen kezelhető és megbízható kormányberendezést említ,  amely semmilyen körülmények között sem akadályozhatja a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését, mint pl. fékkar, váltókar stb.

  • Kötelező, hogy 2 fék legyen, amelyek egymástól függetlenül működtethetőek. Száraz és nedves időben is egyaránt hatásos fékezést és biztonságos megállást  kell hogy nyújtsanak. Az egyik fék az első kerékre a másik fék a hátsó kerékre hasson.

Kerékpár kötelező tartozékai 2019

A bejegyzés írásakor 2019 legfrissebb ide vonatkozó rendeletét vettem alapul a kerékpár kötelező felszerelés témában, és frissítem amennyiben a törvénymódosítás megkívánja. 

Ha szeretnél kerékpárodhoz kötelező felszerelést vásárolni, kattints ide, és válogass a lehetőségek közül!

Forrás: 6/1990. (IV. 12.) 116 § KöHÉM rendelet  (a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.KOH