kerekpar_markak

Kerékpár márkák

Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretne vásárolni magának egy kerékpárt, akkor a rengeteg felmerülő kérdés között az egyik legfontosabb, hogy melyik gyártó termékét válassza. A legtöbben csak a nagy gyártók neveit ismerjük, akiknek a bringáit néhány másodpercig láttuk a TV-ben, mondjuk egy Tour de France közvetítésben. Ezek mellet a nagy nevek mellett még számos olyan cég gyárt igazán jó minőségű kerékpárokat, akiknek a kétkerekűi nem láthatók az ilyen helyeken.

Megpróbálom röviden bemutatni azokat a gyártókat, akiknek a bringáival a legtöbb kerékpárüzletben vagy kerékpár webshopban összefuthatunk.

Csepel kerékpár – kezdjük egy hazai klasszikussal

A Weis gyár 1928 decemberében vásárolt kerékpár licencet a grazi Puch művektől. Ezután kezdődött a Csepel kerékpárok gyártása. Eleinte még elég sok alkatrész vásároltak a Puch-tól, de később a gumi és bőralkatrészeken kívül mindent itthon gyártottak. A rendszerváltás után a gyárat pivatizálták és amerikai-magyar vegyesvállalatként működött, Swinn-Csepel márkanévvel. Mára ismét hazai tulajdonban van és teljeskörű kerékpárgyártást folytatnak. A márkanév pedig ismét Csepel. Jelenleg több mint 50 féle kerékpárt gyártanak. A kor igényeinek megfelelően átalakított klasszikus bringák mellett kínálatukban megtaláljuk a mai idők kétkerekűit is. Például a közkedvelt mountain bike-ot, a trekking és az országúti verseny kerékpárt. A Csepel gyártja a MOL Bubi városi kerékpárokat is. A legolcsóbb városi bringájuk 50 ezer forint körül beszerezhető, a legdrágább elektromos pedig kb. 740 ezerbe kerül.

Forrás

Neuzer – még egy hazai

Neuzer András gépészmérnök 1987-ben kezdett el kerék alkatrészeket gyártani. Eleinte csak csomagtartót, féknyerget és kulacstartókat. 1992-től már Taiwanról importált alkatrészekből szereltek össze kerékpárokat. 1998-tól exportra is gyártanak. Eleinte csak keletre, Oroszországba, Romániába, Moldáviába és Ukrajnába adtak el kerékpárokat, de 2002-ben sikerült nyugati irányban is piacot hódítaniuk és Svájcba, Nagy-Britanniába, Németországba és Svédországba is adnak el bringákat. A Neuzer szinte a kezdetektől támogatja a versenysportot. 1995-ben megalapították a Pilis Cross Country Club hegyikerékpáros egyesületet. A gyártás egy felújított esztergomi gyárépületben zajlik. A kínálatukban nagyon sokféle kerékpárt megtalálunk. A gyermekbringáktól, a hegyikerékpárokon keresztül, a profi versenygépekig. Egy Neuzer kerékpárt már 50 ezer forint körül vásárolhatunk, a legmagasabb árú elektromos bringájuk pedig 650 ezerbe kerül.

Forrás

Mali – a svájci-magyar

A Mali Bicycle Technoligy céget 1989-ben alapította Máli Péter és Máli János. Budapest X. kerületében készítettek közép és felsőkategóriás kerékpárvázakat főleg a svájci piacra. 1995-ben kerültek kapcsolatba a Tiszaújvárosi Triatlon Klubbal. 2010-ben a TVK-Mali csapat három sportolóját az triatlon sportolójává választották. A cég manapság inkább a hazai piacra készít mountain bike, országúti, trekking, bmx és gyermek kerékpárokat. Kimondottan törekednek arra, hogy a legjobb áron kínálják kerékpárjaikat az adott minőségi szinten. A legolcsóbb Mali kerékpár 35 ezer forint körül vásárolható meg, de a legdrágább felnőtt gépük is csak egy kicsivel több, mint 200 ezer.

Forrás

Torpado – egy olasz

A Torpado kerékpárgyárat 1895-ben az olaszországi Padovában alapította Carlo Torresini. A név is a Torresini, Padova nevekből lett összeállítva. 1950 és 60 között Olaszország második legnagyobb kerékpárgyártója volt. A gyár az 1980-as évekig családi tulajdonban volt, majd ezután részenként eladták. 2001-óta a Cicli Esperia tulajdonában van és a Torpado Factory Team részt vesz a nagy nemzetközi kerékpáros versenyeken. Kínálatukban megtaláljuk a különböző mtb kerékpárokat, az országúti versenybringákat és többféle e-bike-ot is. A legolcsóbb Torpado kerékpár kb. 40-50 ezer forintot kell fizetnünk, a legdrágábbakért pedig 7-800 ezret.

Forrás

Gepida – egy újabb magyar

A Gepida kerékpárokat a 90-es évek elején kezdték el gyártani Hódmezővásárhelyen. A gyár eleinte sikeres volt, de 1996-ra tönkrement. 1998-ban az Olimpia Kft megvásárolta a Gepida márkanevet és bevezették az ISO 9002 minőségbiztosítást. 2008-ban piacra dobták az első komoly elektromos kerékpárjukat. amely a nagy érdeklődésnek köszönhetően Franciaország, Svájc és Anglia útjain is megjelent. A folyamatos fejlesztéseknek és a globális terjeszkedésnek köszönhetően a Gepida elektromos kerékpárok megjelentek Ausztráliában, Új-Zélandon, Olaszországban, Romániában, Belgiumban, Írországban és Spanyolországban is. 2017-től pedig a Gepida teljes kínálata megtekinthető a budapesti Gepida Factory Store-ban, ahol a legmodernebb elektromos bringák mellett megtalálhatjuk a legújabb országúti, városi, mtb, trekking és gyermekkerékpárjaikat is. Egy új Gepida gyermekbringát már 50 ezer körül megkaphatunk, a legmodernebb elektromos gépeik pedig 1.5 millió körül érhetők el.

Forrás

Kellys – a szlovák

1991-ben egy sokat kerékpározó szlovák testvérpár alapította a céget. Ekkor a cég még csak egy 10 bringával dolgozó kerékpárkölcsönző volt. Ezután kezdtek el távolkeletről kétkerekűeket importálni. 3 évvel később felépítettek egy szerelőcsarnokot és levédték a Kellys márkanevet. 2000-től pedig már saját fejlesztésű kerékpárjuk is volt. 2003-ban a cseh a lengyel és a magyar piacon is megjelentek. 2011-re pedig a német piacot is meghódították. Mára a 150-nél is több modellből álló kínálatukat a világ 35 országában árusítják. Az mtb, trekking, országúti, városi és gyermek bringák mellett kerékpáros kiegészítőket, valamint ruházatot is kínálnak a sport szerelmeseinek. A Kellys kerékpárok árai kb. 100 ezer forinttól, 1.5 millió forintig terjednek.

Forrás

Alpina – ami majdnem Kellys

A Kellys alapítói még mielőtt elkezdték saját kerékpárjaikat tervezni és gyártani, a távolkeletről importált alkatrészekből összeszerelt első kerékpárjaik egyik márkaneve volt az Alpina. Mára az Alpina kerékpárokat is a Kellys üzemeiben gyártják. A bringáikat folyamatosan fejlesztik. A környezettudatosság jegyében vízbázisú festékeket és biológiailag lebomló zsírokat használnak. Viszonylag alacsony árfekvésű kínálatukban trekking mountain bike és gyermekkerékpárokat találunk. A legkisebbeknek 40 ezer forintól kaphatunk Alpina kerékpárt, de a felnőtteknek való legdrágábbak is csak kicsivel kerülnek többe 100 ezernél.

Merida – a tajvani

A céget 1972-ben alapította DH Ike Tseng. Eleinte más gyártók beszállítójaként készítettek kerékpárokat, de 1988-ban létrehozták saját márkájukat a Merida-t. Mára több mint 2 millió kerékpárt gyártanak a tajvani, a kínai és a németországi gyáraikban. A Multivan Merida Biking Team támogatói. A csapat 2004 óta több mint 30 világbajnoksági érmet szerzett és az olimpiai arany és ezüstérem sem maradt el. Ezek mellet számos kerékpáros versenyt és a magyar Merida Hungarian Cycling Team-et is támogatják. Élenjárnak a karbon technológia alkalmazásában. A világ 70 országában elérhető kínálatukban megtaláljuk a legmodernebb országúti, trekking, mtb, triatlon, bmx és gyermekkerékpárokat is. A Merida kerékpárok árai 60 ezer forint körül kezdődnek (ezért gyerek kerékpárt kaphatunk), a legkomolyabb gépeikért pedig akár 3 milliót is elkérnek.

Forrás

Cube – a német

A Cube kerépárgyárat Marcus Pürner alapította 1993-ban az az apja bútorgyárának egy 50M2-es területén. A termelés mára több mint 55 000m2-en történik és a világ 60 országában vásárolhatunk Cube kerékpárokat. A Cube nagyon nagy hangsúlyt fektet a kerékpárok kimagasló tervezésére és tesztelésére. Ezekbe bevonják a nagy tapasztalattal rendelkező kerékpárversenyzőket is. A Cube rendelkeznek az egyik legnagyobb tesztlaborral Európában, ahol hajlítás és törésteszteket is végeznek a termékeiken. Cube kerékpár kínálatban a számos mountan bike változat mellett megtaláljuk az országúti, a triatlon, a trekking, az e-bike és a gyermekkerékpárokat, 100 ezertől, akár 3 millió forintig.

Forrás

Scott – az amerikai-svéd

1958-ban az amerikai Ed Scott feltalált egy új alumínium síbotot, ami sokkal jobb volt, mint az addigi acél és bambusz botok. A sikereken felbuzdulva sporteszközök gyártásába fogtak. A kerékpárok mellett természetesen síeszközöket, motoros és futófelszereléseket is gyártanak. Számos fejlesztésük mellett az egyik legfontosabb találmányuk az 1989-ben bemutatott aerodinamikus kormány, amivel az amerikai Greg LeMond meg is nyerte a Tour de France-ot. Néhány súlyrekord is fűződik a nevükhöz. A 2007-ben bemutatott Addict váz 790 gramm volt és a rá épített kerékpár pedig 5.9 kg-ot nyomott. Az 2017-ben bevezetett Foil Disc pedig a legkönnyebb tárcsafékes kerékpár a maga kategóriájában. A kerékpározás összes kategóriájában kínálnak bringákat, az elektromos kétkerekűeket pedig a Bosch-al szoros együttműködésben fejlesztik. Egy új Scott kerékpár megvásárlása minimum 100 ezer forintunkba kerül, de a legkomolyabb gépikért akár 4 milliót i s ki kell fizetnünk.

Forrás

Trek – az amerikai

Az USA legnagyobb kerékpárgyártó cége, amit 1975-ben alapított Richard Burke és Bevel Hogg. Eleinte túrakerékpár vázakat gyártottak acélból, a közép és csúcskategóriát megcélozva. 1980-ra már egy 2400 m2-es területen, komplett kerékpárokat gyártottak. A 1980-90-es évek során folyamatosan fejlesztették kerékpárjaikat és gyártástechnológiájukat. Az 1993-ban bemutatott karbon hegyikerékpárváz a maga 1.29-k súlyával a világ legkönnyebb ilyen váza lett. 1999-ben Lance Armstrong egy Trek 5200-al megnyerte első Tour de France versenyét. A 2000-es években tovább bővítették a gyárterületüket, Európában pedig felvásárlásokkal terjeszkedtek. Ezek mellett több olyan kampányt is elindítottak melyek célja a kerékpározás népszerűsítése. A merevvázas és összteleszkópos mtb kerékpárjaik mellett, országúti, triatlon és városi bringákat is vásárolhatunk Trek márkanévvel. Az árak 100 ezertől kezdődnek és a csúcs kb. 4 millió forint körül van.

Forrás

Kross – a lengyel

A Kross története 1990-ben kezdődik egy kis családik kerékpárbolttal. Az üzlet szépen fejlődik és hamarosan komoly raktárral és összeszerelő üzemmel bővül. Mára Európa egyik vezető kerékpárgyártójává fejlődtek. A Kross folyamatosan támogatja a kerékpáros versenysportokat az mtb, az országúti és a triatlon kategóriákban. Versenyzőik kimondottal szép eredményekkel szerepelnek. A világ több mint 35 országában vásárolhatnak az érdeklődők Kross kerékpárokat. Kínálatukban megtaláljuk az mtb, az országúti, városi, túra és gyermekbringákat, a néhány tízezer forintos kicsiknek valótól, 2 millió forintos profi gépekig.

Forrás