kerekparos-sebesseghatar

Kerékpár sebességhatár

A kerékpár sebességhatár figyelmen kívül hagyása komoly pénz büntetéssel járhat. Ebben a bejegyzésben összefoglalom, hogy a kerékpáros KRESZ mit ír a sebességhatárokról!

Néhány helyen mindössze 10 km/h (kilométer/óra) a sebességhatár, más helyeken 50 km/óra. Menjünk szépen sorba és nézzük meg, hogy milyen helyzetekben mennyi a maximális sebesség határ.

Kerékpár sebességhatár részletezése

  • 10 km/h a maximum sebesség határ a “járdán” és „Gyalogos övezetben (zónában) miközben a gyalogosokat nem veszélyeztetjük.
  • 20 km/h a maximum sebesség határ a „Gyalogos és kerékpáros övezetben (zónában)”, de ez a sebességhatár ezen belül a kerékpáros útra vonatkozik, melyet út burkolati jellel vagy eltérő színű burkolattal különítenek el.                                                                     Lakó-pihenő övezetben is maximum 20 km/h a megengedett.
  • 30 km/h a maximum sebességhatár a kerékpárúton.
  • 40 km/h a maximum sebességhatár lakott területen kívül az úttesten (ennél a sebességhatárnál még nem kötelező a fejvédő sisak) és lakott területen belül az úttesten.
  • 50 km/h a maximum sebességhatár lakott területen kívül az úttesten de csak abban az esetben, ha a kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast vagy gyereket nem szállít. Vagyis most már mindenképp érdemes beszerezned egy bukósisakot, ha száguldozni szeretnél.

Kerékpár sebességhatár kiegészítés

Fontos tudni, hogy a fent említet sebességhatároknak lehetnek egyéb szabályzásai (mint pl. tiltó táblák bizonyos helyeken), épp ezért a közlekedésre vonatkozó további ismeret létfontosságú lehet. Vagy pl. nem lehet kerékpározni járdán csak kivételes esetekben, és erre az esetekre szolgál – gyalogosokra való tekintettel – a 10 km/h maximális sebességhatár.

kerekparos-sebesseghatar-002

Forrás: https://net.jogtar.hu/ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ)

Leave a Comment