kerekpar-sisak-kotelezo-1

Kerékpár sisak kötelező

A kerékpáros KRESZ szerint a kerékpár sisak kötelező vagy ajánlott? Kötelező a sisak gyerekeknek? Érdekes módon a sisak kötelező viselése nem a korhoz, nemhez vagy a kerékpár típusához kötött, hanem a sebességhatárhoz. Érdekes ugye? Ha kerékpárunkkal bizonyos sebességhatárt elérünk, akkor a rizikófaktor megnő és bizony kell a sisak.

Amikor a kerékpár sisak kötelező

A hatályos jogszabály szerint ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel kerékpározunk, akkor a kerékpár bukósisak kötelező.  Persze ez a legtöbb kerékpáros számára az a sebesség, amelyre soha nem fog felgyorsulni, de ettől függetlenül a szabály az szabály.

Hogy miért a sebességhatárhoz kötik a sisak viselését? Feltételezem, hogy a KRESZ úgy gondolja, hogy ez a 40 km/h feletti sebesség már annyira nagy, hogy fokozottan kell óvni a kerékpáros testi épségét. Lássuk be, hogy ekkora sebességnél már tényleg elővigyázatosnak kell lenni.

A betartását valószínűleg lehetetlen ellenőrizni, hiszen a sebességmérő használata nem kötelező a kerékpárokon. Ha nincs sebességmérőd, akkor bizony az érzéseidre kell hagyatkozni, hogy már nagyon gyorsan száguldozol a kerékpárral,  akkor jöhet is a fejvédő.

Kerékpár sisak kötelező gyerekek számára?

Nem kötelező, de ajánlott. Az emberi test legsérülékenyebb része a fej, emiatt fokozottan kell vigyáznunk rá és védenünk. A kerékpáros sisak ezt a célt szolgálja. A gyerekek esetében a borulás veszélye fokozottabb mint felnőttek esetében, így védjük meg fejüket kerékpározás közben.  A gyerekek gyorsabban cikáznak és nem ismerik megfelelően a KRESZ rendelkezéseit, ezért nagyon fontos figyelnünk rájuk.

KerékpárGuru tipp: kerékpározás közben érdemes a gyerek fejére kerékpáros sisakot tenni akkor is, ha a csupán csak a gyerekülésben ül hátul.

Kerékpáros sisakok nagy választékban és kedvező áron elérhetők kerékpár webshopunkban.

Képek forrása: pexels.com

Leave a Comment