Kerékpár váz – Most megtudhatod , hogy mi is a valóság, mire kell odafigyelned.

Kerékpár váz – Most megtudhatod , hogy mi is a valóság, mire kell odafigyelned.

Mindegy, hogy kezdő vagy tapasztalt róka vagy; bizonyára kényelmesen akarsz tekerni. De honnan tudhatod, hogy mi számodra a legjobb vázméret? Valószínűsítem, hallottál már millió meg egy tanácsot. Most megtudhatod , hogy mi is a valóság, mire kell odafigyelned.

Ezt kell leginkább figyelembe venni új kerékpár vásárlásakor. A váz mérete fontos, hisz ez fogja nyújtani a megfelelő kényelmet.

Régimódi történet

Az imént említett teória egy kicsit elavult, illetve nem egészen teljes – fogalmazzunk úgy, hogy önmagában édes kevés. Ahhoz, hogy kiválaszd a jó vázméretet, meg kell nézned a saját méreteidet is.

Ha magas vagy, azonban a lábaid relatíve rövidek, akkor kompakt vázra lesz szükséged, hiszen így könnyebben tudod növelni a kormány magasságát. Ha alacsony(abb) vagy, de a lábaid magasságodhoz mérten hosszúak, akkor próbálj meg egy nagyobb vázat.

Ez csupán két példa, de egy a lényeg: ahhoz, hogy megfelelő méretű vázat válassz, tudnod kell a saját méreteidet. Ennek köszönhetően a kényelmes bringázásban lesz részed.

Felső cső

Ez az a cső, ami összeköti a nyeregcsövet a kormánycsapággyal. Ez lehet vízszintes, de ha kissé átlós állásban helyezkedik el, akkor sloping kialakításról beszélük.

Úgy tudod lemérni a felső cső hosszát, hogy megállapítod a kormánycsapágy és a nyeregcső közti távot. Semmiképpen se mérd az alatta lévő csövet, ugyanis az nem fogsz helyes eredményt adni.

Fejcső

A váz fejcsövének tetejétől az aljáig kell mérni (lásd a képen). Ha igazán kényelmes bringát akarsz, válassz olyat, aminek hosszabb a fejcsöve. A legtöbb esetben a gyártók 

Régebben a nagyobb vázakhoz hosszabb fejcsövek tartoztak, hisz csak így lehetett a magasságot növelni.

Az UCI szabályai szerint a kerekek tengelyei közti távolság átlag 100 cm lehetett. 

Reach

A reach a vízszintes távolság a középcsapágy és a kormánycsapágy között. A hosszabb reach növeli a távot a kormányhoz, így egy alacsonyabb pozíciót kapsz.

A túra biciklik és az aero vázak gyakran hosszabb reachekkel jönnek ki. A középcsapágy és a kormánycsapágy különböző magasságban helyezkednek el, így célszerű egy képzeletbeli, függőleges vonalat rajzolni a középcsapágytól a kormánycsapágy hosszáig.

Így kell mérni,  lehet bonyolultan hangzik. Mégsem szabad kétségbe esni, ugyanis a gyártók vannak olyan kedvesek és aranyosak, hogy elvégzik helyetted ezt a munkát.

Stack

A stack a függőleges távolság a középcsapágy és a kormánycsapágy között – ez volt az képzeletbeli vonal, amit a reachnél mértél.

Minél rövidebb ez a távolság, annál alacsonyabb pozíciót kapsz. Általában az aerodynamic kerékpárokat így alakítják ki.

Ha nagy a távolság a kettő között, akkor kényelmesebb biciklizős élményben van részed. 

A felső cső és a talaj közti magasság.

Ezt miért fontos tisztázni? Képzeld el, hogy hirtelen le kell pattanj a bicikliről. Ha a túl magas a felső cső, akkor bizony megütheted magad, amit nyilván nem szeretnéd.

Mi a következő lépés?

Ahogy arról már szó volt fentebb; a méret nagyon fontos. A váz méretét a nyeregcső segítségével mérjük, ám ez önmagában ugyebár édes kevés.

A stack és a reach pontosan ugyanilyen fontosak, minél magasabb a stack, annál alacsonyabban áll a kormány a nyereghez képest. 

Minél nagyobb a reach, annál nagyobb a magasság a nyereg és a kormány között, illetve a kormány alacsonyabb állásba kerül – tegyük hozzá, hogy ez azért nem mindig igaz.

Ha összehasonlítunk két biciklit azonos reach-csel, könnyen meglehet, hogy a többi attribútuma más lesz. A nyeregcső szöge szintén befolyásolja a reach-et. Minél kisebb ez a szög, annál nagyobb lesz a távolság a nyereg és a kormány között.

Megállapítható tehát, hogy ezek a méretek önmagukban nem mondanak el mindent. Ugyanígy az sem elég, ha csak a vázméret nézed. Ezek csupán apró darabkái a puzzlenak; az egész képet nézd.

Továbbá vedd szemügyre a testi adottságaidat

Milyen hosszúak a lábait? Rövid a vádlid, vagy hosszú? Mennyire vagy hajlékony?

Ez utóbbi igazán fontos új bicikli vásárlásakor. Pl. ha hajlékony vagy, akkor még úgyis kényelmesen tudsz biciklizni, ha alacsonyabb pozíciójú a kerékpárod.

Ha azonban nem vagy akrobata, akkor ajánlatos olyan vázat választanod, amihez nagyobb stack társul – így egyenesebb pozitúrában tudod hajtani a kerékpárodat.

Hogy elérd a tökéletes állapotot, állítgathatsz még néhány dolgon; a nyereg és a kormány magasságán, vagy akár a hajtókaron is.

Érdemes megfogadni azért, hogyha extra tökéletes beállítást szeretnél, akkor mindenképp fordulj szakihoz.

forrs:mantel

Leave a Comment