kerekpar-vilagitas-kresz

A jogszabály kimondja, hogy a kerékpár világítás KRESZ szerint kötelező, aminek hiányában büntet a rendőr.

Milyen világítással kell felszerelni a kerékpárunk?

  •  Első lámpa

Az első lámpa csak fehér vagy kadmiumsárga fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. Az első világítás tekintetében a villogó fény is elfogadott.

  • Hátsó lámpa

A hátsó lámpa csak piros fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható legyen sötétben és tiszta időben egyaránt. A hátsó világítás tekintetében a villogó fény is elfogadott.

Az első és hátsó világítást a kerékpárosra is fel lehet tenni, és nem kötelező a kerékpáron elhelyezni, de javaslom, hogy inkább szereljük a kerékpárra, mert így biztos, hogy látható lesz. A nagyon olcsó villogóknak vizsgáld meg a fényerejét, és ha elemes lámpád van, akkor ellenőrizd indulás előtt, a töltöttséget a megfelelő fényerő leadása érdekében.  

A kerékpár világítás KRESZ szerint a fényvisszaverő prizma is kötelező a lámpa mellé

Olyan fényvisszaverőkkel kell felszerelni, melyek sötétben, tiszta időben 150 méterről láthatóak olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja. Maga a prizma nem világít, csak visszaveri a ráeső fényt. Az alábbi fényvisszaverő prizmák kellenek:

  • 1 db fehér színű előre 
  • 1 vagy 2 db szimmetrikusan elhelyezett piros színű hátra. Háromszög alakú prizma nem megengedett.
  • Az első keréken 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett mindkét oldalról látható borostyánsárga színű küllőprizma kell (a szimmetria és plusz biztonság kedvéért tehetünk hátra is). Küllőprizma helyett vagy mellett megengedett az olyan külső gumi, melynek két oldalán fehér fényvisszaverős reflexcsík fut körbe (A reflexcsík egy pár milliméter széles, foszforeszkáló csík, amely körben fut a gumi oldalán.)