kerekparos-kresz

Kerékpáros KRESZ

A kerékpáros KRESZ olyan szabályok gyűjteménye, amelyekre a mindennapos biciklizés során szükséged van. Ha csak egy bejegyzést olvasol ma el, akkor ez legyen az! Tudod, hogy milyen esetekben TILOS behajtanod valahová? Mi az a jobbkéz szabály és hogyan kell alkalmaznod biciklisként? A kerékpáros közlekedés szabályai akkor is vonatkoznak rád, ha nem ismered őket! 

Ez a bejegyzés egy összefoglalás a legfontosabb kerékpáros kresz szabályokról azoknak, akik a lényegre kíváncsiak. Te is ilyen vagy, igaz? Akkor olvass tovább!

A kerékpáros KRESZ legfontosabb tudnivalói

A kerékpáros KRESZ olyan KRESZ szabályok gyűjteménye, amely kifejezetten a biciklivel közlekedők számára készült. A három legfontosabb szabály, amit mindenképpen be kell tartanod a saját és mások biztonsága érdekében:

  1. Akkor biciklizz, ha képes vagy rá. Ittasan, betegen, idegesen vagy sérülten NE ülj kerékpárra! Bár a törvény nem bünteti, ha ilyen állapotban biciklizel, de baleset esetén biztosan nem mentesítő körülménynek számolják be, ha nem vagy vezetésre alkalmas állapotban.
  2. Legyenek meg a kerékpárodon a kötelező kerékpáros tartozékok. Ezek nélkül olyan elindulni, mintha az autódon nem lenne világítás. Eljuthatsz a célodig, de ha elkapnak, akkor csúnya büntetés lesz és baleset esetén is téged vesznek elő, mert nem voltál látható.
  3. Ismerned kell a kerékpáros KRESZ szabályokat.

Tudom, hogy nagyon sokan egyikkel sem foglalkoznak és úgy tekintenek a kerékpárra, mintha ők „csak” gyors gyalogosok lennének, de a szabályok nem ismerete nem ment fel a szabály betartása alól. 

A KRESZ kerékpár és gyalogos között nem kevés különbséget tesz!

A bejegyzés következő részeiben összeszedtem a legfontosabb KRESZ szabályokat, amelyekre minden biciklisnek szüksége a kerékpáros közlekedés során.

Hol szabad kerékpározni a kerékpáros kresz szerint?

A kerékpáros közlekedés szabályai szerencsére hamar megtanulhatóak, mert nincs belőlük túl sok. Biciklivel elsősorban a kerékpárúton szabad közlekedni. Ez annyira fontos szabály, hogyha az út mellett van kerékpárút, akkor máshol nem is közlekedhetsz. Kivéve, ha az úttesten is van felfestve egy kerékpár. A kerékpárút kereszteződéseiben érdemes szétnézni, mert nem mindig van elsőbbségünk és nem mindig adják meg az autósok. Maximum 30km/h sebességgel szabad száguldani a kerékpárúton.

A nyitott vagy zárt kerékpársávban kell biciklizned, ha van ilyen felfestve az úttestre. Ez a sáv egyirányú közlekedésre szolgál. Figyelj oda a parkoló autókra, mert a kiszállók gyakran csak belenéznek a tükörbe – ahonnan te nem fogsz látszani – és már nyitják is az ajtót…

A kerékpáros közlekedésban a nyitott kerékpársávra más járművek is rámehetnek, ezért mindig körültekintéssel használd! A gyalog és kerékpáros zónában maximum 20km/h sebességgel hajthatsz, de ugyanazok érvényesek rá, mint a gyalog és kerékpárútra

Az úttestre festett – általában sárga színű – kerékpáros nyom nem kötelez semmire. Ez egy jelzés, hogy arra ajánlott haladni kerékpárral. Mivel ez egy javaslat és nem kötelez senkit semmire, ezért más járművek is ráhajthatnak

A biciklis kreszben van egy olyan szabály, amely szerint biciklizni szabad leállósávban is, de a való életben ilyen nem történhet. Egyszerűen azért, mert leállósáv az országban kizárólag autópályák mellett van. Autópályán pedig tilos biciklizni. Ki érti ezt?

kerekparos-kresz
Ezeken a helyeken közlekedhetsz kerékpárral…

Jobbratartás a kerékpáros KRESZ szerint…

Sokan nem tudják, de 2010. Január elseje óta a jobbratartási kötelezettség enyhült. Biztosan belátták, hogy sok helyen az utak minősége miatt képtelenség jobbra tartani, ezért lazítottak a szabályokon. 🙂

Ma már a szigorú jobbratartás helyett csak jobbratartás van. Azaz nem kacsázhatsz az út közepén, de ha egy óriási kátyú vagy tócsa van előtted, akkor kikerülheted. Persze, azért nézz szét és jelezz időben az autósoknak!

Általában azt tanácsolják, hogy a járdaszegélytől tartsunk legalább 1 méter távolságot. Jobb kikerülni a csatornafedeleket és az út szélének gyűrődéseit. Ugyanez vonatkozik a parkoló autókra is. A kerékpáros KRESZ ezt a részt nem említi, de többsávos úton – amennyiben a sáv túl keskeny – tarts középre és foglald el a sávot. Az autósok majd dudálni fognak, de kikerülnek. 

„Guru tipp”: Ha piros a lámpa, a szélső sávban vagy és nem akarsz kanyarodni, akkor állj be a sáv közepére. Így a jobbra kanyarodó autók nem fognak letolni az útról, amikor zöld lesz.

Hol tiltja a kerékpáros KRESZ a biciklizést?

A kerékpáros közlekedés szabályai szerint „tilos kerékpározni autópályán és az autóút táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja”. Elég komolyan hangzik. De mégis milyen táblákról van szó?

Tilos kerékpárral behajtani a kerékpárral behajtani tilos táblával jelölt útra. Ide gyalogosként bemehetsz, azaz tolhatod a kerékpárt.

A „mindkét irányból behajtani tilos” tábla a kerékpárosokra is vonatkozik.

„Guru tipp”: Sokan nem ismerik a szabályt, de a a busz és a taxi behajthat, akkor a kerékpáros is.

Egyirányú utcába szintén tilos a behajtás a forgalommal szemközti irányból. Kivételt képez az a tábla, ahol a tiltótábla alatt egy bicikli szerepel „KIVÉVE” felirattal (vagy felirat nélküle).

Gyalogúton és gyalogos zónában sem kerékpározhatsz, ahogy a buszsáv is tabunak számít! Általában nem terveznek helyet a busz mellett, de a buszsáv mellett baloldalon található sávban sem ajánlom a közlekedést, mert elég stresszes, ha jobbról buszok, balról autók előznek.

Az ilyen helyeket jobb elkerülni vagy a buszsávot választani és amikor jön egy busz (vagy taxi), akkor félre kell állni

Van egy terület, ami a „szürke” zónában mozog annak ellenére, hogy a biciklis KRESZ szigorúan szabályozza a használatát.

kerekparos-kresz
…azokon a helyeken pedig, ahol ezek bármelyikét meglátod, TILOS a biciklizés.

A kerékpáros KRESZ szerint biciklizhetek a járdán?

A járdán kerékpározás az egyik legmegosztóbb téma a közlekedők körében.  Az egyik csoport szerint inkább a járdán menjenek kerékpárral, mert biztonságosabb. A másik csoport pont azt mondja, hogy nem biztonságos, ha a biciklisek a járdán tekernek. Szerencsére ilyen kérdésekre mindig van egy bevált jogszabály, ami elrendezi a vitás helyzeteket. Tehát poroljuk le azt a nagy kódexet és nézzük meg: Mit mond a kerékpáros kresz?

Az a helyzet, hogy a szabályozás szigorúan tiltja a járdán kerékpározást! 

A járda a gyalogosoké. Az autósok nem számítanak száguldó biciklisre, a gyalogosok kiszámíthatatlanul változtatnak irányt. Egyes felmérések szerint járdán kerékpározni veszélyesebb, mint az úttesten.

„Guru tipp”: Az olyan helyeken, ahol keskeny az úttesten a sáv, érdemes inkább a járdán folytatni az utadat. Például sok híd egysávos, ahol a hídon nem fér el egyszerre egy autó és egy biciklis. Azonban ilyen esetben sem zavarhatod a gyalogosokat!

Kerékpáros KRESZ és a biciklis irányjelzés

A biciklis kresz szabályai egyértelműsítik, hogy a kerékpárosnak is jeleznie kell az irányváltoztatási szándékát. Ha balra kanyarodsz, akkor bal kézzel, ha jobbra kanyarodsz, akkor jobb kézzel kell jelezned az irányváltoztatás előtt megfelelő időben, hogy az autósok fel tudjanak készülni. Kanyarodás közben már nem kell jelezned.

Mikor kell jelezni a kerékpáros közlekedés szabályai szerint?

Jelezned kell kanyarodás, sávváltás, megállás (!), sávon belül balra húzódás és valaminek a kikerülése esetén is.

Kerékpáros KRESZ és az elsőbbségi szabályok

Ha nem lennének elsőbbségi szabályok, akkor a közlekedés sokkal veszélyesebb és lassabb lenne minden közlekedő számára.

Az elsőbbségi szabályok a kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkoznak!

Például a kereszteződésben az elsőbbséget az alábbi sorrend szabályozza:

  1. A gyalogosok elsőbbsége van a zebrán és a kanyarodó járművekkel szemben.
  2. A rendőr karjelzései és iránymutatása felülírja a táblákat és lámpákat.
  3. A jelzőlámpa jelzései
  4. Elsőbbségadást szabályozó táblák
  5. Jobbkéz szabály

Azért érdemes ezeket ismerni, mert roppant kellemetlen érzés, amikor egy szál gyalogosként dekkolsz az út szélén, miközben a rendőr jelzi az autósoknak, hogy mehetnek…de nem tudnak, mert ott állsz a zebránál és várod, hogy a rendőr külön szóljon mikor van elsőbbséged. Jó esetben megszán, rosszabb esetben valamelyik autós fog dudálni, hogy indulhatsz.

A fentiek közül a jobbkéz-szabály is érdekes. A jobbkéz-szabály szerint a tőled jobbról érkezőnek elsőbbsége van veled és más balról érkezőkkel szemben. Ennyi az egész.

A biciklis KRESZ már a kisujjadban van, de még keresed a Tökéletes Biciklit, ami biztonságos, kényelmes és dinamikus?

Kattints most legújabb akciós kerékpár kínálatunkhoz és találd meg azt, amelyik a legjobban passzol hozzád!

Leave a Comment