kerekparos-nyom

Kerékpáros nyom

Kerékpáros nyom? Ó, az a sárga csík az út szélén? Nem, a kerékpáros nyom egészen más. Tudtad, hogy a kerékpárosok között a közlekedésben résztvevők hányadához képest nagyon magas a balesetet szenvedők száma? Sajnos. Ezt figyelembe véve több változtatás mellett egyre több helyre került az említett jelzésből az úttestre a biciklisek biztonságának növelése érdekében. Mi a kerékpáros nyom pontosan?

Gyakran összekeverik a különböző útburkolati jelzéseket, amely csökkenti a forgalomban résztvevők biztonságát. Mi az a sárga, festett útburkolati jelzés, amely általában nyomvonalat jelöl ki a kerékpárral közlekedők számára. Gyakran két kis sárga nyilacska van egy kerékpár fölé festve, ezzel még inkább kiemelve, hogy milyen célt szolgál. Van ennek azonban egy hivatalos megnevezése is.

Kerékpáros nyom fogalma

Az R. 18. §-a (1) bekezdésének h/1. pontja az alábbiak szerint változott:

(9) Az úttesten burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.
(kép: 158k kernyom)

A kerékpáros nyomot és a kerékpársáv fogalmát gyakran keverik össze. Míg előbbi, azaz a kerékpáros nyom fogalma az úttesten kerékpárt és nyilat mutató sárga színû burkolati jellel kijelölt útfelület, a kerékpársáv az úttesten, kifejezetten kerékpárosok számára kijelölt sávot jelent.

kerekparos-nyom-fogalma

Mire való a kerékpáros nyom?

Sok autós, aki nem kerékpározik rendszeresen esetleg értelmetlennek tartja ezt az útburkolati jelzést, de a KRESZ alkotóinak és a közlekedés szervezőinek pontos célja volt ezeknek az útburkolati jeleknek a felfestésével. A kerékpáros nyom egy ajánlás a biciklisek számára. Azt mutatja, hogy ezen az útvonalon érdemes haladniuk, ezzel a forgalmat a legkisebb mértékben akadályozva.

Mire kell odafigyelnem autóval, ha kerékpáros nyomot látok?

Gyakori kérdés, hogy rá szabad-e menni a kerékpáros nyomra autóval?  A válasz az, hogy igen. Az útburkolati jelzés a kerékpárosoknak szól, autóval annyira rá lehet menni, hogy egyes helyeken még rá is parkolnak, hiszen ott fut, ahol az autók parkolni szoktak.

Természetesen ez közel sem azt jelenti, hogy kvázi kerékpárút helyettesítőként használhatod az úttestet és az autósok feladata lesz majd neked elsőbbséget adni, ha egy balra kanyarodó kerékpár nyomon haladunk. A KRESZ ugyanúgy vonatkozik rád, azonban a nyom jelentősen megkönnyíti a manőverezést csúcsforgalomban. Jellemzően nagyvárosokban szoktak ilyen nyomvonalat felfesteni. 

Az, hogy a kerékpáros nyom ajánlás és nem szabály egyben az autósoknak is szól. Nyugodtan mehetsz biciklivel a belső sávba és lekanyarodhatsz balra akkor is, ha a nyom  egyenesen halad tovább a külső sávban.

Mehetek a járdán kerékpárral ott, ahol kerékpáros nyom van az úttesten?

A járdán kerékpározás témaköre nagyon szerteágazó. A jogalkotók másik kifejezett célja felhívni a kerékpárosok figyelmét a megfelelő közlekedési helyre és útvonalra. Azonban figyelj oda, mert ha kerékpársáv van felfestve, akkor a bringával köteles vagy abban a sávban közlekedni és betartani a megfelelő KRESZ rendelkezéseket!

Amennyiben teheted, hagyd meg a járdát a gyalogosoknak.

Képek forrása: pixabay.com

Leave a Comment