kerekparozas-foutvonalon

Kerékpározás főútvonalon

Főútvonalon 2 esetben nem lehet kerékpározni:

  1. Ha 12.  év alatt gyerekről van szó, hisz ő nem közlekedhet főútvonalon a kerékpáros KRESZ szerint
  2. Ha kerékpárral közlekedni tilos tábla van kitéve a főútvonalra. Van több közlekedési eszközre vonatkozó megosztott behajtani tilos tábla is, ha ilyet látunk, akkor sem szabad behajtani.

Tehát a 2 fenti pont kivételével engedélyezett a főútvonalon kerékpározni. A főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

Főúton lehet biciklizni? – Mi számít főútvonalnak?

Főútvonalnak hívjuk azt az útvonaltípust, amelynek kezdetét “Főútvonal” tábla jelzi, melynek végét a “Főútvonal vége” tábla jelzi. Tehát a főútvonal addig tart, ameddig feloldó táblát nem látjuk. A főutak jellemzően 2×1 sávos kialakítással rendelkeznek.

kerékpározás főútvonalon - főútvonal tábla
Főútvonal kezdete

Jó tudni: autóúton vagy autópályán tilos kerékpárral közlekedni, tehát ne keverjük össze a főútvonallal. Ne felejtsd el, hogy Magyarországon a főútvonal tábla nem csak az elsőbbségadást szabályozza, hanem külön szabályok vonatkoznak rá.

Kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni nem szabad. Ekkor a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

KerékpárGuru tipp: Bár az ittas kerékpározás bizonyos esetekben nem büntetendő, mi mégis azt ajánljuk, hogy a főútvonalakat – a nagy forgalom miatt – kerüld el szeszesital fogyasztása után, a  saját és mások biztonságod érdekében. De inkább a szeszesital kerülendő.

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy hol tilos és hol szabad kerékpározni, akkor a Kerékpáros KRESZ kategóriában sok informatív, megbízható és naprakész bejegyzést találhatsz.

Leave a Comment