noi-kerekpar-kerekparguru

Női kerékpár

Az utóbbi évtizedekben a hölgyek körében is egyre népszerűbbé vált a kerékpározás. A gyártók pedig igyekeznek kielégíteni a növekvő igényeket és szinte minden kategóriában kínálnak olyan kerékpárokat, amiket kimondottan a hölgyeknek terveztek.

Egy laikus elsőre talán azt gondolná, hogy semmi különbség nincs a férfi és a női kerékpárok között. Pedig a mérések és statisztikák alapján a hölgyek testfelépítése, az általános ismereteinken kívül is eltér a férfiakétól. Jellemzően a hölgyek arányaiban rövidebb törzzsel és hosszabb lábakkal rendelkeznek. Ezekhez a méretekhez igyekszik néhány a gyártók hölgyspecifikus kerékpárvázakat tervezni, de vannak olyanok is, mint a Trek és a Specialized, akik nem módosítanak a férfiaknak tervezett vázakon, hanem csak egyszerűbb átalakításokat végeznek a kétkerekűek kormányán és ülésén.

Szinte minden kategóriába találunk kimondottan női kerékpárokat.

Az országútitól, a trekking, a városi, az mtb, a fittnes és a pedelec bringákig.Ezek közül talán a legnépszerűbbek a városi, a cruiser, a trekking és a mountain bike kerékpárok.

Női városi kerékpár

A hölgyeknek szánt városi kerékpárok váza általában felső cső nélküli, hogy könnyebb legyen átlépni és szoknyában is lehessen használni a kerékpárt.

Ezeknek a kétkerekűeknek egyik legfőbb jellemzője a kényelem. A felső cső hiánya miatt alacsony az átlépési magasságuk.(Körülbelül 40 cm).

Az emelt kormánynak köszönhetően nem kell annyira előrehajolni, a puha és széles ülés pedig megfelelő komfortot biztosít. Egy városi kerékpár jellemzően könnyen kezelhető és alacsony a karbantartási igénye. Általában sárvédővel, csomagtartóval, világítással és esetleg első kosárral is fel vannak szerelve, hogy a használójuk kényelmesen tudjon velük kisebb dolgokat szállítani.

csepel-budaest-noi-varosi-kerekpar

A vázuk készülhet acélból és alumíniumból, természetes az utóbbi anyagból készült kerékpár sokkal könnyebb lesz, mint az acélvázas. A hajtásláncuk lehet agy- vagy láncváltós. A fékrendszerük pedig általában V fékes. A leggyakoribb 28-as kerékméret mellett 26-os.

Jellemzően városi közlekedésre használják, munkába járásra, bevásárlásra, rövidebb távokon.

Városi kerékpár szuper alacsony átlépési magassággal

Néha a C vázas kerékpárokat is a női bringák közé sorolják, pedig ezek a kétkerekűek idősebb, mozgásszervi panaszokkal élő férfitársaink számára is jó választást jelenthetnek.

Extra alacsony vázunknak köszönhetően nagyon könnyű rájuk felszállni.

Átlagosan elmondhatjuk, hogy az átlépési magassága ezeknél a kerékpároknál körülbelül 19 cm.

Alacsony üléspozíciójukkal, kényelmes, ülésükkel és magas kormányukkal igazán komfortos kerékpárnak számítanak.

Az erős acél váz mellett, megbízható kontrás hátsó fék és első V fék jellemzi ezeket a kétkerekűeket. A nem túl széles kínálatban az egysebességes változat mellett találhatunk több sebességes agyváltós darabot is.

Felszereltségükben a városi kerékpárokhoz hasonló kiegészítőkkel rendelkeznek, mint például a sárvédők, a csomagtartó, a láncburkolat és  világításrendszer.

csepel-budapest-c

C vázas kétkerekűekből nem túl nagy a választék, de a Csepel kerékpárok kínálatából ez a fajta kerékpár sem hiányozhat. Erős kialakításuknak köszönhetően nagyon tartós strapabíró kerékpárok, amelyek kényelmükkel és könnyű kezelhetőségükkel hódíthatnak az idősebb kerékpározni vágyók között.

Női Cruiser kerékpár

A Cruiser, a városi kerékpárok egyik típusa, ahol az egyedi megjelenésre, különleges formavilágra törekednek a gyártók. Az 1930-as évektől gyártott Cruiser kerékpárok jellemzői a mai darabokon is visszaköszönnek. Vastag, ballonos kerekeik, széles kormányuk, kényelmes, rugós ülésük igazi retró megjelenés kölcsönöz ezeknek a bringáknak.

Régebben egyszerű, egysebességes és kontrás fékrendszerük volt, a mai igényeknek megfelelően már többsebességes váltóval, sárvédővel és csomagtartóval is felszerelik. A hölgyeknek készült, jellemzően 26-os kerékméretű Cruiser kerékpároknak alacsony az átlépési magasságuk. Ami jellemzően 48 centiméter körül van.

A Cruiser kerékpárok váza általában acélból készül, ez biztosítja a nagy terhelhetőséget. Felépítésüknek köszönhetően városi és könnyű terepen is használhatók.

neuzer-cruiser-pink

A kényelmesen kialakított kormány és üléspozíciónak köszönhetően szinte teljesen egyenes háttal ülhetünk egy ilyen kerékpáron.

Női trekking kerékpár

A trekking kerékpárok talán a legsokoldalúbban felhasználható kétkerekűek. Városi közlekedés mellett, mindennapos használatra és rövidebb, hosszabb túrázásra is alkalmasak. Viszonylag nagyméretű 28-as kerekükkel elsősorban aszfaltozott utakon és döngölt földutakon érzik jól magukat.

A Női trekking kerékpárok váza acélból vagy alumíniumból készül, hogy ezzel is könnyítsék a hölgyeknek a felszállást a bringára. Az átlépési magasságuk körülbelül 47 cm .

A belépő szintű női trekking kerékpároknak még nincs első teleszkópuk, de 100 ezer forint fölött már szinte mindegyiknek van. Jellemző még, hogy első és hátsó váltórendszerrel is fel vannak szerelve.

A kétkerekű megfelelő lassításáról jellemzően V fékek gondoskodnak, de a jobban felszerelt járműveken előfordulhatnak tárcsafékek is. Sárvédőkkel lámpával és csomagtartóval is fel vannak szerelve.

A trekking kerékpárok ötvözni próbálják a sportosságot és a kényelmet. Vázgeometriájuknak köszönhetően stabilak és kényelmesek.

gepida-alboin-200-noi-trekking

Elsősorban kirándulásra és túrázásra valók, de a mindennapos használatra is alkalmasak.

Női Cross

A női cross kerékpár nagyon sportos, használható könnyű terepre, hosszabb utakra, erdei ösvényekre, de aszfaltra és városban is alkalmas egyaránt.

Merida-Crossway-15-V-noi-cross

Sárvédő, csomagtartó mentes, de szerelhető rá. Elöl teleszkópos, ami csillapítja az egyenletlen utat. Az ülés pozíció kicsivel sportosabb, mint egy városi típus.

Könnyű és kényelmes ezért hosszú túrákra kiválóan alkalmas.

Női mountain bike

A mountain bike kerékpárok elsősorban a fiatal és a középkorosztály kedvence. Meredek emelkedőkön és lejtőkön egyaránt stabilan mozognak. A női változatoknál két féle vázkialakítás létezik, az első kialakítás hasonlóan a trekkingél alacsonyan, alúl helyezkedik el a felső cső, a másik vázkialakítás pedig nagyon hasonlít a férfi vázasra, de termeszétesen a felső cső alacsobban van elhelyezve vagy egy kicsit hajított, hogy ne legyen túl magas az átlépési magasság.

Ezeknek a bringáknak a váza jellemzően acélból, alumíniumból vagy a legkomolyabbaknál karbonból készül. Egyes változatoknál az első villa rugós, ezeket nevezzük teleszkópos montiknak. A fékezésükről V fékek, vagy a magasabb árfekvésűeknél tárcsafékek gondoskodnak.

Néhány kivételtől eltekintve nincs rajtuk sárvédő és csomagtartó. A dombos terepen történő kerékpározáshoz természetesen több sebességes váltórendszerekkel vannak ellátva. Három kerékmérettel kaphatók, a legkisebbek 26-os, a közepesek 27.5, a nagyobbak pedig 29-es kerekekkel vannak szerelve.

scott-contessa-740