nyitott-kerekparsav

Nyitott kerékpársáv

Mi az a nyitott kerékpársáv? Milyen szabályok vonatkoznak rá? Egyszerű kerékpáros életünket – amelyben szerepelt a kerékpárút, a járda és az úttest – ma már egyre több kerékpárosoknak szóló útburkolati jel zavarhatja meg. A KRESZ-be 2009-ben került be a „Nyitott kerékpársáv” fogalma, amely számos változtatást hozz magával. Olvasd tovább a cikket és megtudhatod melyek ezek a változtatások!

A különböző útburkolati jelzések egyre nagyobb kuszaságot okoznak, ha nem figyelünk oda rájuk. Korábban már beszéltünk a kerékpáros nyomról, most a kerékpársáv lesz a téma, ezen belül a nyitott kerékpársáv. Ez egy azon jelzések közül, amelyeket az utóbbi években egyre több városban bevezetnek a kerékpárosok biztonságának és védelmében érdekében. A döntéshozók egyre jobban figyelembe veszik a kerékpárosok igényeit. Az út szélén található, folytonos vonallal elválasztott kerékpársáv már régóta életünk részét képezi. A nyitott kerékpársáv más tészta, ezért most részletesebben beszélünk róla.

nyitott-kerekparsav

Mi az a nyitott kerékpársáv?

A KRESZ szabály az alábbit írja a nyitott kerékpársávról:

„Nyitott kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpár és különleges esetekben (az egymás mellett történő elhaladáshoz szükséges hely biztosítása érdekében) jármű egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sáv.”

Továbbá az útburkolati jeleknél is foglalkozik egy mondat ezzel a különleges forgalmi sávval.

„A nyitott kerékpársávot – amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv – az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi.”

A fenti mondatok szépen megfogalmazzák a lényeget. Azt még hozzá kell tenni, hogy tervezésénél figyelembe kell venni, hogy szélessége minimum 1,5 méter.

kerekparsav-vege

Mi a különbség a nyitott és a zárt kerékpársáv között?

Először is tisztáznom kell egy félreértést vagy tévhitet. Zárt kerékpársáv nem létezik. Gyakran használják ezt a kifejezést tévesen. Míg nyitott kerékpársáv esetén értelmezhető a „nyitott” szó használata, a „zárt” szónak nem lenne értelme. Nevezzük egyszerűen kerékpársávnak az „az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpárosok egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sávot”.

A kerékpársáv általában folytonos, sárga színű vonallal van elválasztva az úttest többi részétől a jobb szélen. A legnagyobb különbség a hagyományos és a nyitott sáv között, hogy a szaggatott vonallal jelzett sávot más járművek is használhatják, HA a szembejövő jármű kikerülése érdekében arra szükség van. 

Mehetek a belső sávban, ha nyitott kerékpársáv van az úttest jobb szélén kijelölve?

Amennyiben van kijelölve kerékpáros közlekedésre szolgáló sáv, abban az esetben nem közlekedhetsz „összevissza” az úttesten. Bringásként az erre kijelölt sávot kell használnod, ameddig az a haladási célodnak megfelelő.

nyitott-kerekparsav-balrol

Leave a Comment