szilvasvaradai-kerekpartura

Szilvásvárad – kerékpártúra ajánló – kezdőknek is! ?

Akár csak egy napra jutsz el erre a gyönyörű vidékre, akár több napos pihenés részeként kerékpároznál Szilvásvárad környékén, ezeket mindenképpen érdemes megnézned!

Indulási pontnak a Szalajka-völgyi kisvasút megállót javasoljuk, a gépkocsival érkezők, itt leparkolhatnak a túra idejére. Aki esetleg szilvásváradi pihenésére kerékpár nélkül érkezik, annak itt lehetősége van kerékpárt is bérelni.

Az út első kilométerig a sárga és a zöld jelzésű utak együtt haladnak, innen a mi utunk balra kanyarodik a sárga jelzésen. Jelentősebb szintemelkedéssel – 5 km alatt közel 250 m szintet tudhatunk magunk mögött – de fantasztikus látvány mellett juthatunk fel a Milleneumi Kilátóig. Az utolsó rövid szakaszon a kilátó már aszfaltos úton nem közelíthető meg, de az elénk táruló panoráma bőven kárpótol minket a nehézségekért. Gyönyörű kilátás nyílik a Szilvásváradot körül ölelő hegyekre és köztük lévő völgyekre.

szilvasvaradai-kerekpartura

A kilátóból tiszta időben még a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak! Maga a kilátó is impozáns látványt nyújt a maga 36 méteres magasságával.  Fontos tudni, hogy a kilátót éjszakára bezárják, érdemes az aktuális nyitvatartási időről előre tájékozódni, sőt még a belépőjegyünket is megvehetjük online. Amennyiben a kilátóból tovább haladunk az aszfaltos úton, úgy 3,5 km után juthatunk el a Gerenna-várig.

A Gerenna-vár a környék egyik legszebb kilátóhelye, egy sziklás csúcs a Tótfalu-völgy és a Leány-völgy közötti gerincen, nevét az egykor itt állt várról kapta. Innen visszagurulunk a sárga és zöld jelzés elágazásáig. A zöld jelzést követve a Szalajka-patak folyásával szemben haladunk felfelé. Elhaladunk a Vadaspark és az Erdészeti múzeum mellett, majd a pisztrángtelephez jutunk.

A helyi ősi haltenyésztés helyén létesült ez az intenzív tenyésztésre alkalmas telep. Innen az út kövesre vált, és a fák lombjai között eljutunk a Szikla-forráshoz. A forrás vize néhány fokkal mindig melegebb a Szalajka-forrás vizénél. A Szikla-forrás után a patak esése egyre nagyobb lesz.

Kisebb zúgók mellett érjük el a Horotna-völgy torkolatát. Továbbkerekezve a két tó között eljutunk a Fátyolvízeséshez. A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. A lépcsősen lezuhogó víz egészen elképesztő látványt nyújt a túrázóknak. Egy kisebb emelkedő után a Gloriett tisztás következik, ahol sokan pihennek és ez egyben a kisvonat végállomása is. Ha továbbhaladunk megnézhetjük a Istállóskői ősemberbarlang bejáratát – bár ide csak gyalogosan lehet felmenni. Még egy kicsit tovább emelkedve pedig eljutunk a Felső tóig, túránk végállomásáig.

Rövid, de annál tartalmasabb és látványosabb túránk a felső tónál végetér, innen visszacsorgunk a parkolóig. A parkoló környékén sok étterem és vendéglátóhely várja a megfáradt túrázókat finomabbnál finomabb falatokkal és italokkal.

A túra hossza: kb. 22 km

Szintemelkedés: 465 m

Nehézségi fok: kezdőknek is ajánlott

Írta a kerékpárguru csapata.